May 9, 2025

Revin cu seria INTERVIURILOR CU CANDIDATII LA PRESEDINTIA ROMANIEI ptr site-ul meu. Mentionez că niciun interviu nu a fost plătit sau remunerat, ori cadorisit în niciun fel și am adresat și adresez mai departe invitația mea de a vorbi prin mine cu toti românii prin site-ul meu de știri: popeasca.com cu toți cei 11 candidați la Președinția României, doar ca să știe lumea cât mai multe lucruri despre domniile lor. Mulțumesc! (Ioana Popescu)

I.P. Sunteți un nume cunoscut mai ales în diaspora. Ce v-a determinat să reveniți în politica din România?
J.I.B.M.: Nu m-am retras niciodată cu adevărat din politică. Am renunțat doar la participarea la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, în urma unei analize pragmatice a șanselor mele. Am considerat că există o inechitate financiară prea mare între mine și candidații susținuți de marile partide.

I.P. Care sunt primele trei măsuri pe care le-ați lua dacă ați fi ales președinte?
J.I.B.M.: Proiectul meu pentru România, pentru cetățenii români, este să le dau o voce. O voce care nu doar să fie auzită, ci și ascultată, iar propunerile lor să fie puse în practică.
Voi milita pentru un referendum popular cu putere executivă, nu doar consultativă.
Voi susține modificarea Constituției, pentru eliminarea ambiguităților și interpretărilor abuzive.
De asemenea, voi susține restabilirea rolului Parlamentului, prin promovarea unui guvern minoritar validat direct prin votul cetățenilor.

I.P. Ce părere aveți despre amânarea excluderii vizelor românilor spre SUA de către noua administrație de la Casa Albă?
J.I.B.M.: Este o decizie temporară, nu o pedeapsă. SUA a ales să-și rezolve mai întâi problemele de imigrație interne, apărute după o guvernare dezastruoasă sub președintele Biden.

I.P. Cum se vede România din SUA, având în vedere că tocmai un român (Sebastian Stan) îl joacă pe Trump într-un film de Oscar?
J.I.B.M.: Nu este un subiect larg discutat în presă sau în administrație. Românii-americani sunt bine văzuți, atât în economie cât și în societate. La Microsoft, limba română este a doua cea mai vorbită pe coridoare. Românii sunt respectați ca cetățeni muncitori, iubitori ai legii și ai vieții spirituale.

I.P. Spuneți des că România trebuie „să redevină a românilor”. Cine o conduce acum, în opinia dvs.?
J.I.B.M.: Intrarea României în UE a presupus renunțarea la anumite reguli sociale, logistice și, într-o oarecare măsură, la suveranitate. Eu militez pentru mai multă independență financiară și un loc în Uniune ca stat independent, nu federalizat.

I.P. Ați trăit și activat politic în SUA. Ce ați învățat din sistemul american și ați vrea să aduceți aici?
J.I.B.M.: Ca membru activ al Partidului Republican din sud-estul SUA, am învățat respectul pentru lege, muncă și bani – mai ales ai altora. Fără investitori care să-și asume riscuri, nu există progres.

I.P. Ce relație ar trebui să aibă România cu Statele Unite în contextul geopolitic actual?

J.I.B.M.: O relație ca și cea de acum — bazată pe interese comune, respect reciproc și parteneriate strategice.

I.P. Cum simțiți diaspora română din SUA față de noii candidați din aceste alegeri 2025? Credeți că v-ați promovat suficient și acolo?
J.I.B.M.: Nu. Este o țară mare, iar românii-americani nu se implică prea mult în viața politică, nici în România, nici în SUA. Se concentrează pe aspectele economice și, din păcate, participarea la vot este scăzută.

I.P. Cum ar trebui să arate o Românie suverană în Uniunea Europeană? Suveranismul e compatibil cu apartenența la UE?

J.I.B.M.: O Românie suverană trebuie să fie economic puternică, cu investiții ale cetățenilor din România. Suveranitatea pierde o parte din consistență în UE, dar cred că Uniunea va fi nevoită să-și reformeze structura, altfel riscă să își piardă relevanța.

I.P. Care este poziția dumneavoastră în privința minorităților sexuale și a educației sexuale în școli?
J.I.B.M.: Este timpul ca această categorie să-și revizuiască atitudinea, din punct de vedere conservator, față de ceea ce este considerat comportament social normal. Nu sunt de acord cu promovarea excesivă sau cu educația sexuală precoce (6-8 ani) — o greșeală gravă, cu potențial periculos social.

I.P. Cum răspundeți celor care vă asociază cu curente extremiste sau conspiraționiste?
J.I.B.M.: Nu am fost asociat niciodată cu astfel de curente. Nu văd conspirații la fiecare pas. Este vorba de lupte pentru putere, care sunt legale și cunoscute în orice democrație.

I.P. Credeți că România ar trebui să aibă o politică de imigrație mai dură sau mai deschisă?
J.I.B.M.: Sunt pentru păstrarea identității naționale, a specificului fiecărei națiuni. Frumusețea umanității vine din diversitatea creată natural, nu din uniformizare forțată.

I.P. Ce viziune aveți pentru diaspora românească? Ar trebui să aibă un rol mai mare în deciziile din țară?
J.I.B.M.: Diaspora ar trebui să aibă aceleași drepturi ca cetățenii din țară, dar nu și o influență egală în deciziile politice, mai ales cei care nu contribuie direct la economia națională.

I.P. Ce părere aveți despre proiectul „România Educată”? Unde greșește și ce ați face diferit?
J.I.B.M.: Educația trebuie să fie diversificată. Susțin clase speciale pentru elevii care vor să învețe, nu să creeze dezordine. Trebuie respect pentru profesori, excluderea celor care refuză regulile și introducerea uniformelor școlare pentru egalitate și disciplină.

I.P. Cum vedeți lupta anticorupție în România? A fost reală sau doar un instrument politic?
J.I.B.M.: Aproape inexistentă. O lege care nu sancționează faptele sub un milion de lei este o glumă. Pedeapsa cu suspendare este o insultă pentru cei corecți, muncitori, respectuoși cu legea.

I.P. Ce relație ați avea cu serviciile secrete, dacă ați ajunge la Cotroceni?
J.I.B.M.: Le-aș cere să-și respecte mandatul legal, iar pentru abuzuri aș cere sancțiuni clare și responsabilitate.

I.P.Ce înseamnă pentru dumneavoastră „interesul național” — în mod concret?
J.I.B.M.: Tot ceea ce aduce beneficii egale cetățenilor, asigură stabilitatea statului și protejează integritatea teritorială.

I.P. Susțineți un model economic liberal sau unul naționalist-protecționist?
J.I.B.M.: Susțin proprietatea privată și piața liberă, dar și subvenții strategice pentru producțiile de interes social.

I.P. Cum ar trebui gestionată problema resurselor naturale ale României — păduri, gaze, agricultură?
J.I.B.M.: Prin exploatare în interesul comun, prin instituții unde statul să dețină cel puțin 33% din control.

I.P. Mulți români spun că „toți sunt la fel”. De ce nu sunteți și dumneavoastră „la fel”?
J.I.B.M.: Nimeni nu este „la fel”. Nici fizic, nici intelectual și nici în comportament. Aceasta este frumusețea ființei umane.

I.P. Cine este John Ion Banu, omul, nu politicianul? Hobby-uri, natură, viața de zi cu zi.
J.I.B.M.: Un om simplu, perseverent, învăț din greșelile mele, dar mai ales din ale altora. Gândesc când conduc, nu ascult muzică. Sunt determinat, responsabil și am respect pentru toți cei care muncesc.

I.P. Aveți familie? Cum v-a susținut în deciziile politice?
J.I.B.M.: Da, am familie. Sunt un conservator în valorile umane, iubesc familia și regulile ei. Îmi sprijin nepoții, inclusiv financiar. Sunt mândru că o nepoată termină arhitectura anul acesta. Familia înțelege drumul meu politic și dorința de a influența viața din România în beneficiul națiunii.

I.P. Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat trăind în America?
J.I.B.M.: Să-i respecți pe cei din jur, să iubești familia și Constituția. Să fii activ în viața civică, socială și spirituală. Să trăiești cumpătat – cum se spune, să te întinzi cât îți este plapuma – și să economisești o parte din câștiguri pentru a avea o viață fără stres sau griji existențiale.

John Ion Banu Muscel (n. 8 iulie 1960, Roman, Neamț, România) este un politician român și om de afaceri american, membru al Partidul Națiunea Română (PNRo). A candidat pentru funcția de președinte al României în cadrul alegerilor prezidențiale din 2019. În iunie 2024, acesta și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024, dar s-a retras[1] pe parcurs, iar alegerile au fost anulate ulterior. De asemenea, John Ion Banu este validat să candideze și la alegerile prezidențiale din 2025.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *